Ruokavalio ja suun terveys

Yleisesti ottaen terveelliset ruokailutottumukset edistävät myös suun ja hampaiden terveyttä.

Säännöllinen ateriarytmi kannattaa pitää osana hyvinvointia. Päivään kuuluu noin 3-6 ruokailua, nämä sisältävät myös välipalat. Vältä näiden välissä napostelua, eli ylimääräisiä pieniä ruokailuhetkiä. Herkut tai happamat tuotteet kannattaa nauttia muun aterioinnin yhteydessä.

Sokeripitoisia ruokia ja juomia on suositeltavaa nauttia kohtuudella. Hedelmät ja marjat olisi hampaiden hyvinvoinnin kannalta suositus syödä mielummin sellaisenaan, kuin soseena tai mehuna.

Janojuomana kannattaa nauttia vettä. Happamat tai sokeripitoiset juomat voivat heikentää hampaiden kiillettä. Happoa löytyy myös sellaisista juomista, missä sitä ei maista. Kahvin sisältämät hapot ei vahingoita kiillettä.

Pureskelu lisää syljen tuotantoa, jolla on hampaita suojaava vaikutus. Sylki huuhtelee suuta ja palauttaa suun pH:n takaisin normaaliksi ruokailun jälkeen. Se myös auttaa mineraalien palautumisessa takaisin hampaan pinnalle.

Ruokailun jälkeen kannattaa ottaa ksylitolipurkka tai -pastilli, joka auttaa katkaisemaan happohyökkäyksen. Mikäli sellaista ei aina ole saatavilla, voi ruokailun päätteeksi ottaa juustopalan tai -viipaleen. Juuston sisältämä kalsium ja fosfori auttaa vahvistamaan kiillettä. Juusto auttaa myös neutraloimaan suun happamuutta.

Tiedätkö jonkun, jolle tästä olisi hyötyä? Laita linkki eteenpäin: