Kahvi ja hampaat

Kahvi kannattaa nauttia hampaiden näkökulmasta sellaisenaan tai maidon kanssa.

Kiille suojaa hampaita reikiintymiseltä. Hampaiden eroosiota, eli kiilteen kemiallista kulumista, voi ilmetä, kun ravintoaineen pH menee alle 5,5.

Lehmänmaidon pH on noin 6,5. Vaikka lehmänmaito sisältää laktoosia, eli maitosokeria, sisältää se myös kalsiumia, joilla on hampaiden hyvinvointia edistävä vaikutus. Laktoosi ei ole reikiintymistä aiheuttava sokeri.

Kauramaidon pH on noin 6-7. Sen happamuuteen vaikuttavat mm. kauran laatu ja valmistusprosessi. Vaikka kauramaito sisältää kalsiumia, niin se sisältää myös maltoosia, eli mallassokeria, joka on taas lähempänä tavallista sokeria.

Kahvin pH-arvo on noin 5. Kahvin sisältämät hapot eivät ole hampaille haitallisia. Kahvin happamuuteen vaikuttavat mm. paahtoaste, raakakahvin käsittelytapa, kasvupaikka ja maaperä. Paahtaminen hajottaa happoja ja siksi tummapaahtoiset ovat vähemmän hapokkaita, verrattuna vaaleapaahtoisiin.

Kaikki paahtoasteet sisältävät klorogeenihappoja, joka on voimakas antioksidantti. Kahvi on siis hyvä antioksidanttien lähde. Tämä näkyy suussa suotuisana vaikutuksena ienterveydelle.

Kahvin sisältämän kofeiinin vuoksi sitä ei suositella alle 15-vuotiaille. Runsas kahvin juominen voi myös värjätä hampaita, joka aiheuttaa esteettistä haittaa. Värjäymiä voi ennaltaehkäistä hyvällä suuhygienialla ja käymällä säännöllisesti ammattilaisen suorittamassa hampaiden puhdistuksessa ja hammaskiven poistossa.

Tiedätkö jonkun, jolle tästä olisi hyötyä? Laita linkki eteenpäin: